Când ești pe cale să-ți pierzi calmul, iată 6 moduri de a te calma

Atunci când vă simțiți pe marginea prăpastiei, aceste tehnici sugerate de experți vă pot ajuta să vă întoarceți.

Să recunoaștem, cu toții avem zile proaste. Este posibil ca elevii să nu fie atenți. Sau poate că cumnatul tău este un pic prea egocentric. Poate că un coleg de serviciu nu v-a avertizat că va pleca în concediu pentru o săptămână, iar acum este nevoie să îi țineți locul. În orice caz, să simți că ești pe cale să cedezi și să te răstești la cineva este destul de normal. Cu toate acestea, dacă vă pierdeți calmul nu veți face decât să înrăutățiți situația. De aceea, este vital să ai câteva tactici pentru a te aduce înapoi din pragul dezastrului.

Înțelegerea a ceea ce se întâmplă în mintea și corpul tău în timpul situațiilor stresante este esențială pentru a te calma. Ca urmare, este esențial să vă amintiți că situațiile stresante declanșează răspunsul de tip luptă sau fugă. Pur și simplu, atunci când simțiți o amenințare – fie că este vorba de un copil mic care țipă sau de un șef toxic – corpul dumneavoastră se pregătește ca și cum ar fi gata să se confrunte cu o fiară de pădure care mârâie și care a dat nas în nas cu mâncarea dumneavoastră. A fi deranjat, așadar, este o experiență fizică, dar și emoțională, potrivit lui Lori Ryland, PhD, psihoterapeut și director clinic al Pinnacle Treatment Centers. Ca să o spunem altfel? Este la fel de vital să vă alinați corpul ca și să vă liniștiți gândurile atunci când sunteți pe cale să intrați în panică.

Așadar, atunci când ești pe cale să atingi fundul sacului, iată șase sfaturi simple, susținute de experți, care te vor ajuta poate, doar poate, să apeși pe butonul de resetare.

1. Respiră adânc și lung

Oricât de clișeic ar suna, respirația profundă este o modalitate crucială de a comunica corpului tău că, în ciuda faptului că amenințarea poate părea copleșitoare, ești cu adevărat în siguranță. Lesley Smith, un psihoterapeut, sugerează o practică simplă numită respirație 4-6-8. Inspiră timp de patru secunde, ține-ți respirația timp de șase secunde, expiră timp de opt secunde și repetă. “Când expiri mai mult timp decât inspiri, corpul tău primește un indiciu că totul este liniștit”, explică Smith. Numărarea, adaugă ea, vă poate ajuta, de asemenea, să vă concentrați asupra altui lucru care vă deranjează.

2. Folosește-ți cele cinci simțuri pentru a te împământeni

Folosirea celor cinci simțuri este o altă tehnică ușoară, dar eficientă, pentru a vă învăța sistemul nervos că, în ciuda factorilor de stres externi, corpul dumneavoastră nu trebuie să funcționeze la capacitate maximă. Potrivit lui Molly Dutter-Ansari, PhD, profesor asistent la programul online de masterat în consiliere al Universității Bradley, angajarea fiecăruia dintre cele cinci simțuri vă poate aduce corpul înapoi în prezent, unde puteți percepe realitatea așa cum este ea (și puteți lua decizii logice în loc să vă speriați).

Dutter-Ansari recomandă o practică simplă în care să numești un lucru pe care îl poți vedea, mirosi, atinge, gusta sau auzi. “Ia-ți un moment sau două pentru a implica fiecare simț”, recomandă ea. Respiră adânc de câteva ori în timp ce o faci. Pe măsură ce deveniți mai conștient de ceea ce vă înconjoară, corpul dumneavoastră ar trebui să vă dea un semnal că situația nu este atât de gravă pe cât v-ați temut și vă va fi mai ușor să vă convingeți să scăpați de stres.

3. Mișcă-ți corpul

Atunci când ești pe punctul de a-ți pierde calmul, corpul tău își conservă energia. Care este o strategie pentru a scăpa de toată această energie în plus? Să-ți miști corpul, ai ghicit. Fie că faci câteva salturi sau mergi la o plimbare rapidă în jurul blocului, evacuarea fizică te poate salva de la explozia emoțională de moment. Mai mult, psihiatrul Heather Kent subliniază că exercițiile fizice pot ajuta la îmbunătățirea stării de spirit, deoarece generează hormoni care distrug stresul, cum ar fi endorfinele.

4. Spuneți o glumă

A face lumină într-o situație stresantă poate părea paradoxal, dar, potrivit lui Kent, găsirea umorului într-o circumstanță este o abordare minunată pentru a vă ajuta creierul să schimbe vitezele. Așadar, dacă vă simțiți curajos, spuneți-i partenerului dvs. o glumă despre atitudinea teribilă a preșcolarului dvs. sau despre faptul că nu vrea să mănânce o legumă. “În funcție de situație, a face o glumă despre ceea ce se întâmplă poate fi destul de util pentru a ușura tonul camerei, ceea ce face apoi mai ușor să te concentrezi asupra soluțiilor”, adaugă Kent.

5. Discutați propriile idei

Creșterea copiilor (și viața) poate fi o provocare. Este ușor să te lași prins în lucrurile provocatoare, mai ales când ești deja stresat. Problema este că dacă îți lași gândurile să se rătăcească nestingherite îți poate agrava sentimentul de supraîncărcare. Dutter-Ansari sugerează să vă verificați gândurile dacă sunteți pe punctul de a vă pierde calmul. Te gândești prea mult la ceva ce poate fi rezolvat sau ești prea negativist cu privire la situația ta actuală? Dacă acesta este cazul, este timpul să introduci puțină logică în gândirea ta irațională.

De exemplu, dacă copilul dumneavoastră s-a comportat necorespunzător mai mult decât în mod normal, este posibil să aveți în vedere gânduri că a fi părinte este o experiență îngrozitoare și că nu vă va plăcea niciodată să fiți cu copilul dumneavoastră. Dacă mariajul dvs. a fost dificil în ultima vreme, s-ar putea să fiți sigur că este sortit eșecului.

Deși astfel de lucruri pot părea reale, probabil că v-ați pripit. După ce ați identificat convingerile care vă provoacă stres, concentrați-vă pe înlocuirea lor cu unele mai realiste – de exemplu, acest moment este dificil, dar veți trece peste el așa cum ați făcut-o întotdeauna. “Spuneți-vă de ce sunt false acele convingeri și fiți un sprijin sau o majoretă pentru voi înșivă”, recomandă Dutter-Ansari.

6. Căutați asistență

Pregătirea este o parte importantă a capacității de a te convinge pe tine însuți să nu te prăbușești pe o prăpastie emoțională. După ce ați depășit stresul inițial, concentrați-vă asupra eliminării efectelor stresului din viața dumneavoastră. Să dormiți suficient, să aveți o dietă nutritivă, să faceți exerciții fizice ori de câte ori este posibil și să vă faceți timp pentru dumneavoastră în mod regulat vă poate ajuta să faceți față mai bine stresului, făcându-vă mai puțin probabil să intrați în panică în situații stresante.

Discutați cu un terapeut sau cu medicul dumneavoastră dacă sunteți în mod constant stresat sau dacă suferiți de anxietate care interferează cu funcționarea dumneavoastră. Viața este dificilă, dar nu ar trebui să trebuiască să o înfruntați singur.

Share your love
Default image
Pyrro
Articles: 3